• Julia

Slummens nattfjärilar

Stjärnorna glimmar som ädelstenar över en nattsvart slum. Siluetter av smygande nattfjärilar går att urskilja längs rostfärgade, lapptäcksliknande plåtväggar i slummens gränder. Nattfjärilarna blir vingklippta när mörkret faller på. De tvingas sälja sin kropp för att överleva. Eden, en bar och ett ställe som låter som paradiset är mer en beskrivning av motsatsen. Helvetet. Kunder kommer och kunder går. En del betalar en tia, andra en tjuga. Ett skamligt lågt pris. Samtidigt ett fruktansvärt högt pris. Ett pris som betalas av de som tvingas sälja sin kropp, de lever ett sårbart och skört liv till döds.


Jag har fått träffa ett par tjejer som låtit mig stiga in i deras verklighet som berättar för mig om deras tuffa verklighet. Våra samtal kom att handla om vägen till att hamna på gatan och om deras hopp om ett annat, bättre liv för både dem själva och för deras barn.
I verkligheten heter tjejerna något annat.


Kirabo, är 24 år. Hon är en av alla de miljoner barn som blivit föräldralös på grund av aids.

En gång följde hon med en kompis till en bar där hon fick börja jobba men det gav inga pengar så hennes vänner uppmuntrade henne att hon skulle börja göra som de, sälja sig själv istället.


- Första gången jag sålde mig kände jag mig som en väldigt dålig person. Samtidigt var jag glad över de 25 kronor jag tjänade.


Idag bor hon i ett enrumshus med sina tre barn och en vän som även hon jobbar med kommersiellt sexarbete. Hon vet inte vilka som är pappor till hennes barn eftersom alla är resultatet av hennes arbete.


- Jag prostituerade mig tills jag födde mitt barn och en vecka efter fortsatte jag för jag behövde pengar till hyra.


För att döva hjärnan dricker hon innan hon går ut på gatan. Kirabo har jobbat flera år och stött på en hel del svårigheter, många vill ha oskyddat sex och en del tvingar tillbaks sina pengar efter tjänsten.


- Eftersom det är olagligt att sälja sex är vi rädda för polisen. Om de ser dig och du inte har pengar som du kan ge dem så vill de också ha sex med dig. Och ibland slår några av kunderna dig och du kan inte gå till polisen.


- Jag brukar ha fyra klienter per natt, ibland fler och för det får jag lite mindre än en hundralapp.


Kirabo skäms över sitt sätt att tjäna pengar.


- Det är inget bra jobb. Jag är rädd för att svara när mina barn blir äldre och frågar vart jag går. Jag vill något annat. Jag vill gå i en annan riktning. Jag är trött på att gå på gatan.


Prossie är mamma till två döttrar. När hennes pappa dog åkte hon för att bo hos sin mamma. Hon blev efter ett tag tvungen att sluta skola eftersom de inte kunde betala skolavgiften. När hon hoppat av skolan blev hon gravid. I början bodde hon kvar hos mamman men när hon fött barnet skickade mamman iväg henne för att bo med barnets pappa. Därefter fick de ett till barn men nu behövde maken arbeta utomlands och skicka hem pengar. Pengarna räckte inte och därför tvingades Prossie till prostitution.


- Första gången var fruktansvärd, jag bara grät och fick så ont i magen. Men jag var tvungen för mina barn måste ha något att äta.


Prossie följde med sina kompisar till gatan och har arbetat där i tre år när jag träffar henne. För att få kunder går hon till barer. Hon har också en telefon där kunder kan nå henne.


- Även om jag får pengarna så känner jag mig tom efteråt. Det är inte värt det. Många rykten sprids om dig. Jag vill inte men gör det för att överleva.


Prossie drömmer om ett annat liv.Båda tjejerna, Kirabo och Prossie håller på att hitta en annan inkomst och arbetar hårt för att istället bli hårfrisörskor. De får hjälp av en organisation som arbetar för att tjejerna i slummen ska hitta ett annat sätt att försörja sig själva och sina barn. En väg bort från det hårda liv som gatan innebär.


54 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Flickr Icon
  • Black Instagram Icon

© 2023 by The Mountain Man. Proudly created with Wix.com